czwartek, 28 stycznia 2021

Bułki orkiszowe

Przepis na domowe bułki orkiszowe z książki "Insulinooporność" polecam Wam z czystym sumieniem. Bułki są naprawdę smaczne i zawsze się udają. Lubię je maczać w oliwie i jeść jeszcze ciepłe, a gdy ostygną smaruję je ulubionymi dodatkami. 

Bułki pieczone w domu smakują o niebo lepiej i dokładnie wiem, co znajduje się w ich środku. Nie zawierają jajek, tłuszczu i polepszaczy smaku. Są cięższe (wagowo) w porównaniu do napowietrznych bułek sklepowych, mimo to nadal chrupiące i do tego bardzo pożywne. Z przepisu wychodzą 4 większe bułki lub 6 mniejszych.  


Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka suszonych drożdży (paczuszka 8g)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Płatki owsiane, płatki żytnie i nasiona chia (lub siemię) wsyp do miski i zalej niewielką ilością gorącej wody (tyle wody, żeby przykryła płatki) i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Wsyp do płątków drożdże, mąkę, sól, dodaj miód. Zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo wlewając letnią już wodę. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło do rąk, podsypuj delikatnie mąką. 

Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części (lub 6 jeśli chcesz żeby bułki były mniejsze), uformuje kulki, lekko spłaszcz w dłoniach i ułóż na blaszce do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 30 min. Wstaw bułki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piecz ok 25 min. Wierzch się zarumieni, skórka zrobi się chrupiąca, a po całym domu będzie rozchodził się zapach pieczywa. Podawaj po wystudzeniu. 



 

11 komentarzy:

  1. super są takie domowe bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. mąka orkiszowa zwykła czy pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
  3. proszę dopisać ile wody dodać w składnikach nie ma a w wykonaniu tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie umknęło mi, dziękuję za zwrócenie uwagi. Już dopisuje. Powinna być szklanka gorącej wody. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Nie ma nic lepszego niż domowe bułeczki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. upiekłam bułeczki w smaku dobre ale ciasto jest tak rzadkie że nie mogłam formowac bułek szklanka wody i szklanka mąki to chyba coś nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już kilka razy robiłam te bułki, zawsze z takich samych proporcji. Wodę dolewam stopniowo, sprawdzając konsystencję. Ilość wody potrzebnej do wyrobu ciasta zależy od wilgotności i gatunku mąki (im więcej glutenu w mące, tym więcej wody potrzebuje). Możesz dosypać trochę mąki, jeśli masa będzie rzadka, ale nie za dużo, bo im więcej mąki, tym ciasto zrobi się twardsze.
      Dlatego lepiej stopniowo dolewać wodę :)

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter